Διαβάζουμε συχνά ότι βασικό χαρακτηριστικό μιας ευτυχισμένης ερωτικής σχέσης είναι η εμπιστοσύνη.

 

Και πράγματι όταν η εμπιστοσύνη σε ένα ζευγάρι χαθεί, ο χωρισμός δεν αργεί να έρθει. Το δίχως άλλο το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς αποδεικνύει ότι μια αγάπη που γίνεται χίλια κομμάτια προκαλεί μεγάλο πόνο.

Η ζωή όμως προχωρά, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός και εμείς καλούμαστε να ερωτευτούμε, να εμπιστευτούμε και να αγαπήσουμε ξανά. Πώς όμως μπορούμε να τα πετύχουμε αυτό; Πώς θα πείσουμε τον εαυτό μας ότι το ταξίδι αξίζει το ρίσκο να πληγωθούμε ξανά;

5 τρόποι για να λύσετε τα ζητήματα εμπιστοσύνης που σας δημιούργησε το παρελθόν και για να ανοίξετε την καρδιά σας στο μέλλον είναι οι εξής:
Αναλάβετε το μερίδιο ευθύνης σας στον χωρισμό

Σε έναν χωρισμό κατά κανόνα δεν φταίει μόνο ο ένας. Ακόμα κι όταν οι πράξεις του ενός κραυγάζουν, για παράδειγμα υπήρξε απιστία, η αλήθεια είναι ότι και ο άλλος φέρει μερίδιο ευθύνης για την κατάληξη της σχέσης. Σαφώς η ευθύνη μπορεί να μην μοιράζεται ακριβώς στο μισό, όταν όμως αποφασίσετε να αναλάβετε το κομμάτι που σας αναλογεί, τότε θα είστε και έτοιμοι για μια νέα σχέση με μεγαλύτερη ποσοστά επιτυχίας.

Κι αυτό γιατί θα έχετε απαντήσει μέσα σας μερικά πολύ βασικά ερωτήματα. Για παράδειγμα 1) τι σημάδια είχατε γι’ αυτό που συνέβη μεταξύ σας και αγνοήσατε; 2) γιατί μείνατε παραπάνω χρονικό διάστημα σε μια σχέση που είχε γίνει τοξική; 3) φοβόσασταν να μείνετε μόνη; Η ανάληψη της ευθύνης επισπεύδει το κλείσιμο των πληγών, σας δίνει πίσω τη δύναμη σας και σας επιτρέπει να κοιτάξετε μπροστά.

Δέστε τη θετική πλευρά

Οι χωρισμοί πληγώνουν. Μας γονατίζουν, μας αναγκάζουν να ψάξουμε βαθιά μέσα μας και μας κάνουν να αμφιβάλλουμε συνεχώς για τον εαυτό μας και τους άλλους. Σε κάθε κακό όμως υπάρχει και το καλό και αυτό πρέπει να ανακαλύψετε για να προχωρήσετε μπροστά. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε τώρα που δεν είχατε τη δυνατότητα όταν ήσασταν ζευγάρι; Μήπως τώρα νιώθετε περισσότερη ήρεμη; Μήπως μπορείτε να λέτε τη γνώμη σας χωρίς να φοβάστε την κριτική κανενός; Μήπως μπορείτε να κοιμηθείτε παραπάνω χωρίς να σας γκρινιάζουν ότι χάνετε τον χρόνο σας;

Επίσης όλη αυτή η νέα κατάσταση σας βοηθά να καταλάβετε τι δεν θέλετε πλέον από μια επόμενη σχέση. Για παράδειγμα είστε σίγουρες ότι δεν θέλετε δίπλα σας κάποιον εγωκεντρικό ή τσιγκούνη άνδρα. Θέλετε ίσως κάποιον που σας αποδέχεται ακριβώς όπως είστε μέσα σας και έξω σας. Τώρα που ξέρετε τι θέλετε, τώρα και θα το βρείτε. Και μην ξεχνάτε ο πόνος είναι μεν αναπόφευκτος, το να υποφέρουμε όμως είναι στο δικό μας και μόνο χέρι.

Μην βιάζεστε

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο παλιός έρωτας ξεχνιέται, όταν ένας νέος φανεί στο ορίζοντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε νέα σχέση 5 λεπτά μετά τον χωρισμό μας. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να ξεπεράσει μια κατάσταση, πριν μπει σε μια άλλη. Και θα καταλάβουμε όταν είμαστε έτοιμοι για την συνέχεια, όταν ο φόβος για όσα μας συνέβησαν αντικατασταθεί με την περιέργεια για όλα όσα ακολουθήσουν.

Εξάλλου πρώτα πρέπει να ερωτευτούμε τον εαυτό μας ξανά. Να θυμηθούμε τι είναι αυτό που μας κάνει μοναδικές και αξιοπρόσεχτες. Το να αρχίσουμε να προσέχουμε περισσότερο την εμφάνιση μας και την καλή μας σωματική και ψυχική υγεία είναι μέσα στο πρόγραμμα. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλωστε που μπορούμε να κάνουμε. Να ξεκινήσουμε γιόγκα, να γραφτούμε κολυμβητήριο, να μάθουμε σκάκι… Ανάμεσα στις σχέσεις το καλύτερο είναι να υπάρχει ένα κενό. Κάντε το να αξίζει και τότε θα ξέρετε τους λόγους για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης και τους τρόπους αυτή τη φορά η επιλογή σας να είναι σωστή.

Μιλήστε στους φίλους σας

Όλοι μιλάμε στους φίλους μας για τον σύντροφο μας. Τα καλά του στοιχεία και τις κακές μας στιγμές. Ωστόσο όταν ο χωρισμός έρχεται, καλό θα είναι να θέσουμε άλλα ερωτήματα. Να ζητήσουμε δηλαδή να μάθουμε πως μας έβλεπαν οι άλλοι. Να ψάξουμε μαζί τους, γιατί κάποια ζευγάρια αντέχουν στο χρόνο και κάποια λυγίζουν στα προβλήματα.

Και να σταματήσουμε επιτέλους να χρησιμοποιούμε τις λέξεις «για πάντα» και «ποτέ», γιατί κατά κανόνα έχουν σκάσει στα πρόσωπα όσων τις χρησιμοποίησαν επανειλημμένα και απερίσκεπτα. Την περίοδο του χωρισμού επίσης καλό θα ήταν να τσεκάρετε τον κόσμο που σας περιστοιχίζει. Αν οι γύρω σας είναι κυνικοί και απαισιόδοξοι, αναζητήστε νέες παρέες περισσότερο χαρούμενες που θα σας πάνε μπροστά.

Αντιδράστε διαφορετικά στον πόνο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο πόνος είναι αναπόφευκτος, το να υποφέρουμε όμως είναι θέμα επιλογής. Η αλήθεια είναι ότι σε ζητήματα καρδιάς κανείς μας δεν είναι αναίσθητος, οπότε είναι βέβαιο ότι θα πονέσουμε. Το θέμα είναι πως θα χειριστούμε αυτόν τον πόνο. Αν θα του επιτρέψουμε δηλαδή να μας γκρεμίσει ή αν θα τον χρησιμοποιήσουμε για να εξελιχθούμε ως άνθρωποι.

Για να πετύχουμε το τελευταίο θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το αντίθετο του πόνου είναι η γιατρειά. Επιτρέποντας στον εαυτό μας να αισθανθεί τον πρώτο του, ανοίγουμε τον δρόμο για να θεραπευτεί. Και ίσως έτσι μάθει πώς να αγαπά πιο βαθιά αλλά όχι καταστροφικά, πώς να αποκτήσει μια σχέση πραγματικής ουσίας.

Πηγή: psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας