Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με τίτλο «Ζώντας καλά με την Άνοια» διοργάνωσε η Εταιρεία ALZHEIMER Αθηνών στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ετήσιας εκστρατείας, καθώς ο Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στη νόσο αυτή!

 

Πολιτικοί, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου της Αθήνας, φορέων και πλήθος κόσμου ενημερώθηκαν διεξοδικά από εξειδικευμένους επιστήμονες της χώρας για την ασθένεια του 21ου αιώνα, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής της άνοιας (με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer) είναι ραγδαίοι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, αφού κάθε 3 δευτερόλεπτα διαγνώσκεται νέο περιστατικό και ο αριθμός προβλέπεται να… τριπλασιαστεί έως το 2050!

Από την εκφυλιστική αυτή νόσο του εγκεφάλου που οφείλεται κυρίως σε ουσίες (σκουπίδια, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται) που… γεμίζουν τον εγκέφαλο, άγνωστο για ποιους λόγους (Β αμυλοειδής, Τ πρωτείνη, Late κλπ που συνεχώς ανακαλύπτονται), γονίδια, φλεγμονές του οργανισμού (αθηροσκλήρυνση), αγγειακά προβλήματα, κακή διατροφή και μη άσκηση, πάσχουν σήμερα 50.000.000 άτομα (άνω των 65 ετών) σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη 10.500.000! Στην Ελλάδα οι καταγεγραμμένοι ασθενείς φθάνουν τα 200.000 άτομα, οι συγγενείς/φροντιστές τους αγγίζουν το 1.000.000, ενώ το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 3 δις ευρώ!

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: έως το 2030 θα νοσούν 82 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ το 2050 θα φθάσουν τα 152 εκατομμύρια, που ερμηνεύεται σε 2 τρις δολάρια κόστος! Μόνο στις ΗΠΑ το κόστος, σήμερα, ξεπερνά τα 200 δις δολάρια τον χρόνο και σε τριάντα χρόνια θα ισοδυναμεί με το κόστος… πέντε παράλληλων πολέμων!

Πολλές οι μελέτες και οι έρευνες για την ανακάλυψη φαρμάκων για την θεραπεία της άνοιας, όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πόσο κοντά βρίσκεται η επιστήμη! Η έγκαιρη πρόβλεψη με αρχή φαρμακευτικής αγωγής, παράλληλα με νοητικές ασκήσεις απλώς επιβραδύνουν την εξέλιξη!

Για την πρόληψη οι επιστήμονες συνιστούν φροντίδα της καρδιάς, συστηματική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή (μεσογειακή κατά προτίμηση της δεκαετίας …του ’70), δημιουργική απασχόληση (ιδιαίτερα μετά τη συνταξιοδότηση), συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς και εξάσκηση του μυαλού (διάβασμα, λύση σταυρόλεξων, παιχνίδια όπως το μπριτζ κα).

Στην χώρα μας μόλις το… 2017 αναγνωρίστηκε ως αναπηρία, αλλά ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί η Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Άνοια και των Φροντιστών τους, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της ερχόμενης, αφού η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της τον Δεκέμβριο!

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εταιρεία ALZHEIMER Αθηνών, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Altzheimer έχει συστήσει την ομάδα «Έλληνες Πολιτικοί για την Άνοια» με τη συμμετοχή Υπουργών, Βουλευτών, στελεχών ΟΤΑ και άλλων πολιτικών φορέων από όλη την Ελλάδα, που καλούνται να αναγνωρίσουν την Άνοια ως προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία και να υποστηρίξουν την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια. Αποδέκτες του προσδοκώμενου οφέλους θα είναι οι 200.000 ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι Σύλλογοι Ασθενών, οι Κοινότητες Πολιτών, οι Επαγγελματίες και Φορείς της Υγείας, καθώς και η κοινωνία στο σύνολό της.

Το λυπηρό είναι ο αριθμός των μελών αυτής της ομάδας που μετά βίας φθάνει τα… 39 άτομα!

Για πληροφορίες σχετικά με τα Κέντρα Μνήμης για προληπτικές και όχι μόνο εξετάσεις, τα Κέντρα Ημέρας, τα Σχολεία Φροντιστών, την υπηρεσία «Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια» και άλλες δράσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με την Εταιρεία ALZHEIMER Αθηνών τηλ. 210 7013271 & email [email protected] ή να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα της www.altzheimerathens.gr

Τέλος, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε την δωρεάν εφαρμογή για κινητά με το όνομα διΑνοια, που παρέχει νοητικές ασκήσεις, οι οποίες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι κατάλληλες για όλους!

 

Newsletter εγγραφή

 

Ελένη Κάραμποττ

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας