Η άγρια ζωή είναι το θαυμάσιο φάσμα γηγενούς ζωής η οποία έζησε στη γη μας πριν από εμάς και η οποία ελπίζουμε πως θα παραμείνει πολύ αργότερα από τη στιγμή που θα έχουμε φύγει. Καθώς το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται, το ίδιο γίνεται και με το φυσικό πληθυσμό όλων των ειδών, από γεωσκώληκες μέχρι αετούς, πράγμα που επιφέρει περαιτέρω περιβαλλοντική παρακμή.
Η άγρια ζωή είναι ζωτικό στοιχείο του οικοσυστήματος στο οποίο ζούμε και δεν γνωρίζουμε ποια είδη είναι κρίσιμα για την πρόληψη μιας αλυσιδωτής κατάρρευσης. Επίσης, καθώς η άγρια ζωή είναι συχνά σε σύγκρουση με τον άνθρωπο, είναι προς το συμφέρον μας να παρέχουμε άσυλο για αυτήν.
Οικολογικές λειτουργίες της άγριας ζωής
• Επικονίαση λουλουδιών από σφήκες, πουλιά, μέλισσες και μικρά θηλαστικά.
• Θήρευση των παρασιτικών εντόμων.
• Διασπορά σπόρων και συμβολή στη φύτρωση μέσω μεταφοράς σε πόδια ζώων, φτερά, τριχώματα και βρώση.
• Η βοσκή και η κορφολογία κρατούν υπό έλεγχο τους βοσκότοπους και τα αγριόχορτα και ενθαρρύνουν τη δασύτητα (την πυκνότητα των φυλλωμάτων).
• Καθαρισμός της γης, των σκουπιδιών και των υλικών που αποσυντίθενται.
• «Φυσικό τρακτέρ» για να καθαρίσει η γη από ανεπιθύμητη κάλυψη φυτών.
• Βιοποικιλότητα για να χτιστούν ισχυρά οικοσυστήματα και να υποστηρίξουν το ένα το άλλο.
• Συνδέονται με εστίες, κόμβους, είδη-κλειδιά και με εμάς. Τα είδη-κλειδιά είναι αυτά πάνω στα οποία βασίζεται μια ολόκληρη ανεστραμμένη πυραμίδα της ζωής. Για παράδειγμα, οι μέλισσες είναι είδος-κλειδί. Επικονιάζουν οπωροφόρα δέντρα, βότανα και ένα πλήθος άλλων φυτών και εμείς και άλλα άγρια ζώα όλα εξαρτόμαστε από τους καρπούς τους. Μερικά φυτά είναι επίσης είδη-κλειδιά. Στην Αυστραλία, η Μπάνξια (Banksia ericifolia) ανθίζει το χειμώνα όταν υπάρχει ελάχιστη άλλη τροφή και προνοεί για τα πουλιά, τα μικρά θηλαστικά και τα έντομα. (ΣτΕ. Στην Ευρώπη, είδος-κλειδί είναι η βελανιδιά και ο ίταμος ή τάξος). Χωρίς αυτά, πολλά ζώα θα αφανίζονταν. Συχνά δεν αναγνωρίζουμε τα είδη-κλειδιά.
Στρατηγικές και τεχνικές για την ενθάρρυνση της άγριας ζωής
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αρχή της φιλικής ενθάρρυνσης, η οποία απαιτεί τη δημιουργία φυσικών ενδιαιτημάτων, φιλικά προς τα άγρια ζώα. Εντέλει, δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την άγρια ζωή να έρθει στη γη μας και να μείνει παρά μόνο αν παρέχουμε δυνατότητες φωλιάσματος και ενδιαιτήματα. Στήνουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να εξελιχθεί το ενδιαίτημα και θα δούμε τα άγρια ζώα να εγκαθίστανται. Είναι μεγάλη χαρά να το βλέπει κανείς αυτό. Η Εικόνα 22.1 δείχνει τις επιπτώσεις του να διατηρούνται οι δρόμοι ως περάσματα άγριων ζώων. Μερικές φορές αυτά τα περάσματα είναι το τελευταίο μικρό κομματάκι ενδιαιτήματος που απομένει για τα αυτόχθονα ζώα και φυτά.
Να παρέχουμε περάσματα άγριων ζώων
Φυτεύουμε κατά μήκος των δρόμων, των ανεμοφραχτών, των δασών συγκομιδής και της Ζώνης V. Επίσης φυτεύουμε περάσματα σε φάρμες κατά μήκος ποταμών, ρυακιών και δρόμων.
Να παρέχουμε και να διατηρούμε νερό
Δίνουμε όσο το δυνατόν πιο πολλούς τύπους νερού: από βαθιά μέχρι ρηχά, από στάσιμο μέχρι τρεχούμενο, εκτεθειμένο και με προεξέχουσα βλάστηση. Τα ζώα χρησιμοποιούν νερό για πόση, λουτρό, διατροφικές προμήθειες, κρυψώνες και δροσιά.
Φυτεύουμε την κατάλληλη βλάστηση
Χρησιμοποιούμε αγκαθωτά φυτά που τσιμπούν για να προστατέψουμε τα μικρά πουλιά και άλλα ζώα από τους θηρευτές. Αφήνουμε τα παλιά δέντρα στη θέση τους, διότι ορισμένα άγρια ζώα και πουλιά φωλιάζουν μόνο σε παλιά, ημιθανή ή νεκρά δέντρα. Μερικά ζώα έχουν μόνιμες κατοικίες μέσα σε αυτά.
Το κεφάλαιο αυτό καλύπτει πώς μπορούμε να δελεάσουμε την άγρια ζωή να εργαστεί για εμάς, πώς μπορούμε να ταϊσουμε την άγρια ζωή και στρατηγικές για να κρατήσουμε τα ζώα επιδρομείς υπό έλεγχο.
Απόσπασμα και εικόνες από το 22ο κεφάλαιο του βιβλίου:
«Οδηγός περμακουλτούρας (permaculture) – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας»
- Το θαύμα του νερού - 22/03/2024
- Ζώντας με την άγρια ζωή - 04/03/2024
- Η κληρονομιά των φυτών και των σπόρων μας - 26/08/2022
[…] Ολοκληρωμένη Διαχείριση Φυτοπαρασίτων | ΟΔΦ Ζώντας με την άγρια ζωή Τα αγριόχορτα *| Οι φύλακες του εδάφους […]
[…] Ολοκληρωμένη Διαχείριση Φυτοπαρασίτων | ΟΔΦ Ζώντας με την άγρια ζωή Τα αγριόχορτα *| Οι φύλακες του εδάφους […]
[…] των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60% σε διάστημα 40 ετών, αποκαλύπτει η μη […]